سفرنامه

راهنمای سفر به نیشابور

راهنمای سفر به نیشابور

سفر به نیشابور، ابرشهر ایران زمین 

نیشابور؛ شهری تاریخی و دومین شهر بزرگ خراسان رضوی پس از مشهد، در مسیر جاده ابریشم قرار دارد. نیشابور در دوره‌های مختلف تاریخی، کانون توجهات بوده، علاوه بر این‌ها قرار گرفتن در مسیر جاده اصلی تهران مشهد باعث شده هر ساله تعداد زیادی از مردم، قبل یا بعد از سفر به مشهد،، از نیشابور عبور می‌کنند. در ادامه با این ابر شهر بیشتر آشنا میشویم تا یک راهنمای جامع و کامل از شهر نیشابور را داشته باشید.

موقعیت طبیعی نیشابور 

دشت نیشابور در دامنه‌های کوه بینالود بلندترین قله‌ی بخش خراسان (اعمم از رضوی، شمالی و جنوبی) قرار دارد. قلۀ بینالود با 3400 متر ارتفاع از قله‌های مهم ایران است که سالیانه افراد زیادی برای صعود به آن به این شهر سفر می‌کنند. نیشابور به دلیل قرارگیری در موقعیت مناسب که قسمت شرقی ایران را به مرکز و جنوب وصل می‌کرد در زمان جنگ جزو اولین شهرهایی بود که مورد تاخت و تاز قرار می‌گرفت و بارها در طول تاریخ ویران شده اما در زمان صلح به علت مرتفع بودن دشت، محل مناسبی برای کشاورزی و توسعه‌های شهری و اجتماعی بوده. معادن فیروزه نیز از مهم ترین دلایل شهرت شهر محسوب میشود.

سفر هوایی به نیشابور 

فرودگاه نیشابور پس از کش و قوس‌های فراوانی که از سر گذراند هنوز هم که هنوزه تاسیس نشده و مردم این شهر از نداشتن فرودگاه رنج می‌برند. امیدواریم که با وجود سرمایه‌گذار بخش خصوصی فرودگاهی درخور برای مردم خوب شهر نیشابور تاسیس گردد.

سفر زمینی به نیشابور 

استفاده از خطوط حمل و نقل ریلی یکی از مطمئن‌ترین راه‌ها برای رسیدن به نیشابور است. قرار گیری نیشابور در مسیر مشهد باعث شده این شهر هم از خط ریلی بی نصیب نماند. درصورتیکه از تهران با خودروی شخصی به نیشابور استفاده کنید، حدود 8ساعت و نیم در مسیر خواهید بود.

  • فاصله ی نیشابور تا اصفهان ۱۰۳۱ کیلومتر
  • فاصله ی نیشابور تا شیراز ۱۲۷۶ کیلومتر
  • فاصله ی نیشابور تا تبریز ۱۳۸۸ کیلومتر
  • فاصله ی نیشابور تا مشهد ۱۲۸ کیلومتر

سفر با اتوبوس به نیشابور 

اگر نمیتوانید مدت زمان طولانی، رانندگی کنید، اتوبوس یکی دیگر از راه‌های رسیدن به نیشابور است این شهر در نیمه شرقی ایران قرار دارد و به همین دلیل اگر قصد رسیدن به نیشابور را دارید باید مدت زمان زیادی در اتوبوس بگذرانید.

بهترین زمان سفر به نیشابور 

شهری که در دامنۀ کوه بینالود قرار دارد و در فصول معتدل خصوصا بهار بهترین زمان بازدید از آن است. آب و هوای بهاری شهر نیشابور بسیار دلچسب خواهد بود.

هتل‌های نیشابور

مسافر هرشهری باشیم، اقامت بخش عمده ای از هزینه‌ سفر را تشکیل می‌دهد. گرچه این شهر از هتل‌های زیادی برخوردار نیست اما همان تعداد محدود هم می‌‌تواند پاسخگوی نیاز گردشگران باشد. در ادامه تعدادی از هتل‌های خوب نیشابور را معرفی خواهیم کرد تا به نسبت بودجه خود بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.

هتل امیران

یکی از هتل‌های مجلل شهر نیشابور است که مطابق با نیازهای روز گردشگران طراحی شده است. هتل امیران اتاق‌هایی با تراس‌های بسیار زیبا که چشم‌انداز مناسبی نیز دارند ساخته شده است. این هتل زیبا و شیک در 4 طبقه است و ظرفیتی حدود 500 نفر دارد. از دیگر امکانات هتل امیران می‌تواند به سالن تئاتر، رستوران ایتالیایی و سنتی، حمام سنتی، امکانات تفریحی و ورزشی، سونا و جکوزی اشاره کرد. هزینه این هتل برای یک شب اقامت از شبی 800 هزار تومان شروع می‌شود. آدرس آن نیز در خیابان امام روبروی باغ ملی نیشابور قرار دارد.

هتل مهر

هتلی که در گذشته با نام هتل جهانگردی فعالیت می‌کرد اما امروزه با بازسازی به اسم مهر فعالیت خود را ادامه می‌دهد. این هتل به لحاظ کیفی دارای مطلوبیت چندانی نیست ولی به لحاظ اقتصادی و اقامت‌های کوتاه مدت می‌تواند انتخاب مناسبی برای شما باشد. هتل مهر در خیابان امام نبش خیابان شریعتی قرار دارد. قیمت‌های هتل مهر از 400 هزارتومان شروع می‌شود.

هتل کمال الملک   

یکی از قدیمی‌ترین هتل‌های مشهد که در سال 1338 ساخته شده و فضای آن بسیار دلنشین است به طوریکه قدم زدن در فضای باغ هتل برای اوقات فراغت و بسیار مناسب است. هتل کمال الملک در خیابان مدرس قرار گرفته است. سایر امکاناتی که در هتل دارید عبارت است از: اینترنت، رستوران سنتی، آلاچیق‌های سنتی و کافی شاپ. قیمت این هتل زیبا برای یک شب از 650 هزار تومان شروع می‌شود.

رستوران‌های نیشابور 

در سفری که به نیشابور دارید حتما به رستوران‌های با کیفیت نیشابور احتیاج دارید. برای سهولت این موضوع در ادامه به معرفی چند رستوران خوب شهر نیشابور می‌پردازیم.

رستوران اعیانی 

از هر فردی در نیشابور سراغ رستوران ایرانی و با کیفیت را بگیرید، رستوران اعیانی را به شما معرفی می‌کند، رستورانی قدیمی و باکیفیت که به شدت پیشنهاد می‌شود. اعیانی در خیابان 15 خرداد نیشابور واقع شده است. شماره تماس: 05142241400

رستوران جوجه طلایی 

یکی دیگر از رستوران‌های خوب و ایرانی شهر نیشابور رستوران جوجه طلایی است، اگر به دنبال جوجه کباب خوشمزه هستید به رستوران جوجه طلایی بروید. جوجه طلایی در خیابان جمهوری قرار دارد. شماره تماس: 0514221855

رستوران کوک 

رستورانی که به نسبت رستوران‌های معرفی شده جدیدتر است و انواع فست فود و غذاهای ایتالیایی را سرو می‌کند. رستوران کوک از کیفیت خوبی برخوردار است و در چهاراه بعثت، دارایی واقع شده است. شماره تماس: 05142223830

جاذبه‌های تاریخی شهر نیشابور با قدمتی که از آن سراغ داریم بسیار زیاد هستند و برای بازدید از آن‌ها به چند روز کامل احتیاج دارید. با هم به سراغ چند جاذبه این ابرشهر می‌رویم.

جاهای دیدنی نیشابور

آرامگاه خیام نیشابوری

آرامگاه خیام در نیشابور

مرد بناهای ماندگار، هوشنگ سیحون با هوش سرشاری که در معماری و مجسمه‌سازی داشت در خلق بناهای معاصر ایران زمین بسیار کوشیده است. بنای آرامگاه خیام را نیز دستان هنرمند وی خلق و اجرا کرده است. این سازه که به نوعی شناسنامه شهر نیشابور است تلفیقی از هنر، ریاضی و ادبیات است که برای شاعر، ریاضیدان و اخترشناس بزرگ خیام نیشابوری، بنا شده است.

خیام و رباعیات مشهورش 

همۀ ما به محض شنیدن اسم خیام، یادی از شعرها و رباعیات وی می‌کنیم اما خیام در زمان حیاتش که به قرن پنجم هجری در هنگام سلطنت سلجوقیان برمی‌گردد، شهرتی برای همه چیزدان بودنش داشت به طوری‌که به او لقب «حجة‌الحق» را داده بودند. خیام تقویمی را تألیف کرد و سیستم گاه‌شماری را بهبود بخشید. او در مسائل ریاضی نیز صاحب نظر بود و برای حل معادلات درجه سوم ریاضی راه‌حل‌هایی را نیز پیدا کرده بود. نام کامل وی قیاث‌الدین ابوالفتح عُمَر بن ابراهیم خَیّام نیشابوری بود.

بنای آرامگاه خیام، شاهکاری هندسی

آرامگاه خیام نیشابوری

در هنگامی که گروهی برای بازسازی آرامگاه فردوسی راهی توس بودند در میانه راه از محل دفن خیام که تبدیل به ویرانه‌ای در کنار مسجد محمد محروق شده بود، دیدن کردند و انجمن آثار ملی تصمیم گرفت کار بازسازی بنا را انجام دهد. هوشنگ سیحون در سال 1341 کار ساخت آرامگاه را به پایان رساند. این بنا از هسته‌ای فلزی و بدنه‌ای بتونی ساخته شده است و حدود ۲۲ متر ارتفاع دارد. طراحی منظم این بنا به پاس فعالیت خیام در حوزه‌های ریاضی، ادبیات و نجوم طراحی و اجرا شده است. اگر به هرکدام از ۱۰ پایه بنای مقبره نگاه کنید، اشکال مختلف هندسی را می‌بینید که نشان از ظرافت سازه دارد. سقف آرامگاه نیز با ستاره‌های چشم‌نوازی پوشیده شده است. برای پاسداری از ادبیات خیام نیز رباعیات آن روی پیکره مقبره حکاکی شده‌اند.

در سایر قسمت‌های آرامگاه خیام موزه‌ای قرار دارد که ادوات نجومی و سردیسس از خود خیام در آن قرار دارد.

آرامگاه کمال الملک، نقاش زبردست ایرانی 

آرامگاه کمال الملک نیشابور

محمد غفاری معروف به کمال الملک، نقاشی معروف و طبیعتگرا در دوره قاجار است. او با آثار زیبایی که خلق کرد جزو نقاشان محبوب دربار بود، تصویر پرتره‌ایی که از ناصرالدین شاه کشید، در دل این پادشاه جای خود را باز کرد. او آثار بی‌شماری از خود بر جای گذاشت. آرامگاه کمال الملک در میان باغی زیبا و سرسبز در همسایگی آرامگاه عطار نیشابوری در خیابان عرفان شهرستان نیشابور قرار دارد. طراح این آرامگاه زیبا که با ترکیبی از سنت و مدرنیته ساخته شده است کسی نیست جز هوشنگ سیحون. او با استفاده از چندین قوس متقاطع و با تزئینات کاشی معرق آرامگاه کمال الملک را در عین سادگی می‌سازد و هنر خود را برای نسل‌ها ماندگار می‌کند.

باغ و عمارت امین الاسلامی

همانطور که می‌دانید تمامی شهرهای تاریخی دارای خانه‌های قدیمی هستند که آن‌ها امروزه به جاذبه‌های تاریخی برای گردشگران تبدیل شده‌اند. باغ و عمارت امین الاسلامی هم از همین دست خانه‌ها است. این خانه تاریخی در زمان قاجاریه منزل یکی از خان‌های شهر نیشابور، به نام ابوالحسن امین الاسلامی بوده است. پس از گذشت سال‌ها و مرگ امین الاسلامی فرزندانش تصمیم گرفتند که این باغ و بنا را به شهرداری نیشابور بفروشند. این باغ حدود ۳۲۰۰۰ مترمربع مساحت دارد که اکنون تبدیل به یک بوستان عمومی شده و برای پیاده روی و تفریح مردم در میان آن گذرهایی از آسفالت در پیاده رو ساخته‌اند. در این پارک درختان سر به فلک کشیده و تنومند قدیمی وجود دارد که اکثراً چنار و کاج و توت و گردو هستند.

آرامگاه عطار نیشابوری

عطار نیشابوری

عطار نیشابوری شاعری گران‌قدر و عارفی بلند مرتبه بود که در اوایل قرن هفتم هجری در حمله مغولان به ایران کشته شد. وی در طول عمر خود به عطاری و داروسازی پرداخت. از همین رو عطار نیازی به اینکه به توجهی به پادشاه کند و مواجب بگیر او باشد، نداشت و به کار و حرفه خود مشغول بود. پس از کشته شدن عطار اکثر کتاب‌ها و آثار وی نیز از بین رفت، کتاب‌هایی که اکنون در دست ماست همگی آثاری هستند که در زمان حیات وی به شهرهای دیگر فرستاده شدند. بنای اصلی آرامگاه در زمان تیموریان ساخته شد و در دوره پهلوی اول مورد ترمیم و بازسازی قرار گرفت.

درجوار آرامگاه عطار مشاهیر دیگری چون، کمال الملک، پرویز مشکاتیان، فریدون گرایلی و حسن نظریان قرار دارد.

دهکده چوبی نیشابور

سفر به نیشابور

دهکده چوبی همانطور که از اسمش پیداست جایی است که توسط مهندس حمید مجتهدی ساخته شده، این روستا کاملا چوبی است و گفته می‌شود، توانایی مقاومت برابر زلزله 8 ریشتری را نیز دارد. در این دهکده روستایی مسجدی قرار دارد که در نوع خودش بی‌نظیر است. بازدید از این دهکده به خصوص در شب و نورپردازی‌های زیبای آن می‌تواند اوقات خوشی را برای شما رقم بزند.

بقایای شهر کهن نیشابور

در حاشیه جنوب شرقی شهر نیشابور کنونی، بقایایی از شهر کهن نیشابور قرار دارد که در آن کاوش‌های باستان شناسی فراوانی صورت گرفته. این مکان روزگاری محل زندگی مردمانی بوده که در این شهر می‌زیسته‌اند. بازدید از آن که امروزه به شکل تلی از خاک است برای علاقه‌مندان به مکان‌های تاریخی بسیار جذاب و دیدنی است. نام‌هایی که برای این مکان ذکر می‌شود به این ترتیب است: «کهن دژ»، «آلپ ارسلان»، «سبزپوشان»، «شادیاخ»، «تپه مدرسه»، «بازار»، «قنات تپه» و «تپه تاکستان».

منطقه باستانی شادیاخ

از دیگر مناطق باستانی شهر نیشابور، شادیاخ است. این منطقۀ اسرار آمیز که قدمتی چندین هزار ساله دارد مورد کاوش‌های باستان شناسی قرار گرفته و اکنون جزو آثار ملی ایران طبقه‌بندی می‌شود. شادیاخ از ترکیب دو کلمه شادی و اخ است که معنای شادی آفرین می‌دهد. شادیاخ در زمان صفاریان، سلجوقیان و طاهریان محل حکومت حکام عصر خود بوده که در آن کاخ‌ها، تالارها، سنگ‌تراشی، نانوایی و سایر سازه‌های مورد نیاز یک شهر پیدا شده است. این مکان با زلزله‌ایی بسیار بزرگ و مهیب رو به ویرانی می‌گذارد و متروکه می‌شود. اگر با راهنمای محلی به دیدن این مکان بروید شگفت زده خواهید شد.

به خاطر موقعیت جغرافیایی شهر نیشابور و قرار گیری در دامنه قسمت‌های شرقی رشته کوه البرز این شهر از جاذبه‌های طبیعی بسیار زیبایی برخوردار است که در ادامه پته به معرفی تعدادی از آن‌ها میپردازد.

روستای بوژان

سفر به نیشابور

این روستا تفرجگاهی محبوب در میان مردم نیشابور است. حالت پلکانی روستا که در دامنه‌ای با شیب ملایم ساخته شده و سرسبزی آن خصوصا در فصل بهار و پاییز زیبایی دوچندانی به منظقه بخشیده است. طوفان رنگ‌های پاییزی در بوژان یکی از اصلی‌ترین جاذبه‌های این روستا است البته ناگفته نماند که بوژان در فصل تابستان خنکی خاصی دارد که اکثر مردم نیشابور آخر هفته‌های خود را در این روستا می‌گذرانند. بوژان در 21 کیلومتری شمال شرق نیشابور واقع شده است. دو جاذبه دیدنی این روستا را به هیچ عنوان از دست ندهید، اولی رودخانه و آبشار بوژان و دومی تخت هلاکوخان.

دره هفت غاز

دره هفت غاز نیشابور

این غار دیدنی و زیبا در سینۀ خود اسرار زیادی دارد و دیدار آن بسیار توصیه می‌شود زیرا که درباره این مکان داستان‌های زیادی وجود دارد. در بین مردم این مکان از بیشینۀ عرفانی برخوردار است زیرا که ابراهیم ادهم عارف بزرگ قرن دوم در این مکان برای راز و نیاز و مناجات‌های خود استفاده می‌کرده، همچنین ریشه‌های اولیه نهضت سربداران نیز در این مکان شروع به رشد کرده. به طور کلی این جاذبۀ طبیعی جدای از اتفاقات تاریخی که در آن رخ داده محلی بسیار زیبا و خنک است که شما را شگفت زده خواهد کرد.

باغرود

باغرود، منطقه‌ای سرسبز و مملو از درختان سیب، گردو و گیلاس است که در دامنه رشته کوه بینالود در دره‌ای زیبا قرار گرفته است و رود آبی خروشان در آن جریان دارد. در منطقه باغرود که از جاهای دیدنی خراسان رضوی به شمار می‌رود. سدی خاکی با همین نام نیز ساخته شده است که دریاچه آن به مکانی تفریحی برای گردشگران تبدیل شده است.

معدن‌ فیروزه

بزرگ‌ترین معدن فیروزه ایران در شهر نیشابور قرار دارد. بخش‌هایی از این معدن بزرگ برای بازدید گردشگران در نظر گرفته شده که با سازوکار و نحوه استخراج این سنگ قیمتی آشنا شوند. این معدن سالیانه اجازه استخراج 40 تن فیروزه را دارد.

سوغاتی‌ نیشابور چی بخریم؟

همه ما وقتی به شهری سفر می‌کنیم در هنگام بازگشت دوست داریم از آن شهر کالاهایی را تحت عنوان سوغاتی برای نزدیکان خود ببریم. سوغاتی‌های نیشابور هرچند خیلی زیاد نیستند ولی بسیار با ارزش و گرانقدر هستند. در بخش پایانی این مطلب پته به معرفی سوغاتی‌های نیشابور می‌پردازد.

فیروزه

سنگ قیمتی فیروزه از معروف‌ترین سوغاتی‌های شهر نیشابور است که می‌توانید قطعات کوچکی از آن را در قالب انگشتر یا گردنبند برای اطرافیان خود تهیه کنید.

ریواس

مزارع بسیار زیادی از این گیاه خوشمزه در اطراف نیشابور قرار دارد که ریواس نیشابور را بسیار معروف کرده. این گیاه در فصل برداشت در خیابان‌های نیشابور به صورت دست فروشی کنار خیابانی نیز به فروش می‌رسد. مردم نیشابور ریواس را مانند تخمه برای تفریحات خود می‌‎‌خورند.

قلمدان نیشابوری

یکی از هنرهای دستی مردم نیشابور ساخت قلمدان‌های بسیار زیبایی است که روی آن را نقوش چشم نوازی قرار دارد. هرچند که این هنر اصیل امروزه از رفته رفته رو به فراموشی است اما هنوز هم می‌‌‌توان این کالا را به عنوان سوغاتی برای اطرافیان خود خرید.

 

راهنمای سفر به نیشابور
سفر به نیشابور، ابرشهر ایران زمین  نیشابور؛ شهری تاریخی و دومین شهر بزرگ خراسان رضوی پس از مشهد، در مسیر جاده ابریشم قرار دارد. نیشابور در دوره‌های مختلف تاریخی، کانون...
5 از 1 رای ثبت شده

درج نظر برای این محصول اولین نفر باشید که نظر می‌دهید.

با درج نظر امتیاز کسب کنید